Reacties

 

 

"Onze 7-jarige zoon kreeg bij een kinderpsychiater de diagnose ass. Na een zoektocht van vier jaar bij kinesisten en psychologen, vonden we bij Philip eindelijk de gepaste hulp voor ons gezin. Naast een luisterend oor, een open gesprek, eerlijke en directe communicatie,... ook eindelijk echte tools in handen om thuis mee aan de slag te gaan. Situaties die voor ons als ouders vanzelfsprekend waren, leken dit voor onze zoon niet zo te zijn. Philip gaf ons concrete tips en hielp bij het opstellen van schema's. Ook in de toekomst zullen we bij hem ten rade blijven gaan omdat de weg nog lang is. Het is een geruststelling om te weten dat we met onze vragen steeds bij hem terecht kunnen. Hij spreekt immers met de nodige ervaring en is een echte steun."

 

“Als ik de collega’s uit de zorg vroeg om Philip te omschrijven, kwam vooral het volgende naar voor:
een goed zicht op de praktijk van werken met mensen met ASS; helpen om in te leven in de beleving van mensen met ASS; loskomen van je kijk als begeleider; stelt veel vragen, gaat heel analytisch te werk en bevraagt zaken waar je op het eerste zicht niet aan denkt; heel concreet, duidelijk naar cliënten toe, zegt waar het op staat - een vorm van 'kordaatheid' waar sommige cliënten het wel eens lastig mee hebben, maar begeleiders vinden dit ok; helpen zoeken naar alternatieven die voor meerdere partijen passend zijn steeds bereid tot het meedenken en geven van feedback, heel bereikbaar enthousiaste spreker en supervisor”

 

“Ik vond het vooral heel leuk dat ik bij je binnenkwam en je mij precies al helemaal kende. Dat maakte het voor mij gemakkelijker om te vertellen wat me dwars zat en om aan jou hulp te vragen. Het antwoord op mijn vragen kwam duidelijk en helder. Er kwamen praktische en haalbare tips. Je bekrachtigde mijn ideeën positief en dat heeft het effect dat ik er echt voor wil gaan. Daarnaast ben je toegewijd en heel direct. Je steekt iemand zijn karakter niet onder stoelen of banken, maar zegt exact hoe dat het zit. Dat kan soms hard zijn, maar in mijn geval heeft het geholpen. Dat iemand anders, naast mijn ouders, me liet zien wat ik moest doen.”

 

“Als psychiatrisch patiënt (bipolaire stoornis) volg ik al jarenlang therapie. Philip is hier een goede aanvulling op, omdat hij je leert hoe je de inzichten van de therapie kan omzetten in concrete copingstrategieën. Vaak begon ik na een therapiesessie enthousiast met mijn goede voornemens, maar herviel ik na enkele weken weer in het oude patroon. Door af en toe af te spreken met Philip, blijf ik mijn goede voornemens volhouden of zoeken we samen naar andere oplossingen. Kortom, je problemen worden aangepakt en dat zorgt voor meer energie. Hartelijk bedankt!!!”

 

"Door zijn directe communicatie gaat Philip in mijn ogen verder dan anderen. De begeleiding was vaak confronterend maar vooral verhelderend! Door moeilijke situaties te gaan ontleden en hierna stapsgewijs aan te pakken, voel je je langzaamaan groeien."

 

Voor mezelf heb ik geleerd dat je als persoon met ASS niet ALTIJD afhankelijk hoeft te zijn van bepaalde personen of je sommige situaties nooit zal aankunnen. Dankzij de to the positive point aanpak van Philip hebben mijn partner en ik onze relatie, onszelf én onze carrière naar een, op voorhand, onvoorstelbaar niveau gebracht.

 

"Bij de start van de begeleiding hadden we veel dromen, nu vandaag hebben we deze bereikt en overtreffen we deze dag na dag."

 

Toen ik dacht dat niemand mij nog kon helpen, heeft Philip mij weer op de juiste weg gekregen. Dankzij zijn praktische tips overleefde ik twee moeilijke bachelorjaren. En toen ik besloot om mijn studies in te ruilen voor werk, heeft hij er alles aan gedaan om mij aan werk te helpen. Dankzij één van zijn tips heb ik nu een goede en vaste job bij de overheid!

 

"Philip is toegewijd, helder en direct. Er is geen oordeel in onze sessies en veel begrip. Dat waardeer ik ten zeerste en daardoor kom ik altijd met een "duidelijke kop" buiten. Ik heb moeite met de dagelijkse "kleine" dingen, zoals planning, menselijke interactie etc... .Dit helder uitgelegd krijgen is zeer waardevol en vergemakkelijkt mijn relaties!"

 

"Philip is gedreven in alles wat hij doet. Hij haalt energie uit het begeleiden van zijn cliënten.
Hij spreekt sterktes aan en laat die verder ontwikkelen om zo tot succeservaringen te komen.
Hij heeft een geduldige en accepterende houding als het op werkpunten aankomt. Hij kan keihard zijn, stimuleren en stap voor stap het leerproces terug in handen geven van zijn cliënt. Hij stuurt bij en laat los waar nodig."

 

“Na op latere leeftijd de diagnose A.S.S. gekregen te hebben in het U.Z. Leuven ben ik samen met mijn partner op hun aanraden bij Philip terecht gekomen voor begeleiding. Na drie jaar zoeken naar hulp, omdat wij toen al A.S.S. bij mij vermoedden zonder dat dit onderkend werd, hebben we eindelijk de juiste coaching gevonden." Al van bij het intake-gesprek hadden we een goed gevoel bij Philip. Hij kon onze problemen omschrijven en mij duidelijk maken dat vooral mijn A.S.S. en karakter hiervan de bron zijn. Door zijn manier van aanpak verbeterde onze communicatie voor een heel stuk, met het accent op positieve feedback. Wetende dat communicatie vaak spaak loopt en niet bepaald een sterk punt is voor iemand met A.S.S., gaf hij ons een nieuwe, andere manier van communiceren mee, namelijk het "rode boek", waarin we op gezette tijden schriftelijk communiceren. Dit helpt ons veel bij het verbeteren van onze communicatie en dus ook relatie. Samen met de aangereikte hulpmiddelen en strategieën zorgt dit er ook voor dat ik geleidelijk meer grip op mijn eigen en onze gezamenlijke tijd krijg, waardoor de conflicten over dagdagelijkse taken en verantwoordelijkheden verminderen. Philip heeft vaak aan een half woord genoeg om een probleem te doorzien, en om samen met ons een passend antwoord te zoeken. Eindelijk hebben we het gevoel op het juiste spoor te zitten, en ik hoop dat ik, met zijn coaching en de hulp van mijn partner, kan worden wat ik altijd heb willen zijn: een echte partner, en een goede huisvader.” X, 58j

 

"In ons dagdagelijks leven leek alles vast te lopen voordat we aan onze gesprekssessies begonnen. Het resultaat wat we hebben kunnen bereiken met de auticoaching bij Philip heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen.  Eén van Philip zijn bijzondere eigenschappen is dat hij aanvoelt waar het probleem zich situeert en hoe hij samen naar een oplossing of verbetering kan toewerken. Dit alleen al maakt van ‘onze coach’ iemand waarbij je met een goed gevoel vertrekt…"

 

"Philip, jij werkt recht naar je doel toe. Je slaagt er telkens in om in zeer korte tijd je hele netwerk in te schakelen om de jongere zo goed mogelijk te helpen. Dat waardeer ik aan jou: jij hoeft zelf niet met de bloemen te gaan lopen. Als het hele team mee op je kar springt om de jongere te helpen, geniet je en is je opdracht volbracht."

 

Ik werd ondergedompeld in de sfeer, het denken en functioneren van personen met ASS. Philip confronteerde ons ook met het anders beleven van impulsen, anders kijken naar situaties, liet ons even kijken vanuit een andere bril. Philip leerde onze zienswijze in vraag stellen en ons afvragen wat telkens het doel van ons begeleiden was. Hij bracht anima in een vorming, waarbij praktijkgerichtheid centraal stond.

 

Philip enthousiasmeerde mij om met andere ogen opnieuw het werkveld in te gaan, mijn aanpak aan te scherpen waar nodig. Hij liet zijn “ervaringen delen” primeren op het casus per casus bespreken van aanpak, waarin nog kansen tot verdieping en/of personaliseren van aanpak lagen. Het lijkt me interessant om een terugkomdag te installeren om dezelfde casussen verder op te pakken en te bekijken wat we ermee konden aanvangen. Ik zie zeker nog kansen voor een vervolg!

 

Op momenten dat ik vermoed dat cliënten, maar zeker ook hun netwerk een coach kunnen gebruiken, zal ik zeker overwegen Philip hiervoor aan te wijzen.

 

Sedert iets meer dan jaar komen wij met onze zoon van 15 jaar bij Philip. Eén van de belangrijkste zaken die onze zoon geleerd heeft tijdens de sessies is op het vlak van communicatie. Zo heeft Philip hem geleerd dat "als het deurtje open is" iedereen blij is en "als het deurtje toe is" niemand je kan helpen. Komt er dus op neer dat hij zijn problemen moet bespreekbaar maken zodat hij geholpen kan worden. Ook bij praktische zaken heeft Philip tips, zoals : een weekplanner, een kook app (waardoor hij zelfstandig leerde koken), ...

 

Het feit dat onze zoon Philip als auticoach heeft geeft het hele gezin een gevoel van geruststelling omdat we weten dat we samen met Philip naar oplossingen kunnen zoeken voor moeilijke situaties op school en thuis.

 

“Vandaag werd ik bij mij eerste bezoek aan coach Philip  aangenaam verrast. In plaats van de omhooggevallen leerkracht die ik dacht te ontmoeten die het weleens zou zeggen,maar eigenlijk geen flauw idee had wat autisme inhield, kwam ik een integer iemand tegen die me wist te coachen in de ruimste zin van het woord en mijn taal sprak. Met beelden, relevante anekdotes, en zijn hele zijn, wist hij een autistische klik te maken en bracht hij weer helderheid in mijn hoofd, maakte hij de wereld minder zwart-wit en kreeg ik weer een duidelijk zicht op de toekomst. Mieke”

 

“Wat ik bijzonder aan Philip apprecieer (in tegenstelling tot sommige van mijn ervaringen met mensen uit de zachte sector) is dat hij niet betuttelend is. Ik heb er me vaak over verbaasd dat hij ouders als een volwaardige gesprekspartner aanschouwt. Je hebt het gevoel au sérieux genomen te worden met je zorgen en dat voelt bijzonder goed aan. Het leidt ook automatisch naar een betere aanpak van je kind.”

 

“We hadden al een tijdje de contactgegevens van Philip via de zorgcoördinatie van de school doorgekregen. De stap zelf zetten was er om de een of andere reden nog altijd niet van gekomen."

 

Omdat onmiddellijk starten met hoger onderwijs voor onze zoon geen optie was en we tot het besef kwamen dat we eerst terug aan zijn zelfvertrouwen moeten werken hebben we uiteindelijk de stap toch maar gezet. Zoals gevraagd bezorgden we eerst wat achtergrondinformatie over onze zoon. Wat ons meteen opviel bij ons eerste gesprek is dat de focus niet op de problemen van onze zoon lag maar wel hoe we zijn problemen kunnen aanpakken en hoe we gaan bepalen waar we aan gaan werken. Ook dat we er als ouders gewoon bij mogen zijn is niet zo een evident gegeven

 

Als papa had ik bij dit eerste gesprek een heel goed gevoel. Vooral de manier waarop hij de verwachtingen van de ouders en maatschappij en wat deze met ons kind doen duidelijk maakt, zijn zeer verhelderend. Zijn directe aanpak voelt nooit confronterend aan, eerder ondersteunend. Wat vooral anders is, is dat er niet alleen gepraat wordt maar dat er ook concrete acties afgesproken worden. Voor het maken van de afspraken vond ik het ontzettend knap hoe hij daarbij het voor onze zoon haalbare bij hem weet naar boven te halen. Philip heeft zeer veel oog voor non-verbale signalen en gebruikt deze info op een ongelooflijke manier om in gesprek te treden met onze zoon. Normaal duurt het heel lang voor onze zoon zich ergens op zijn gemak voelt maar nu leek het dat deze twee zich al een hele poos kenden ook al was dit maar het eerste gesprek. Philip bekijkt de zaken vanuit de ogen van de persoon met ASS en zorgt ervoor dat wij als ouders er ons van bewust moeten worden waar we te hard van stapel lopen. Eerste doel is rust brengen en van daaruit mogelijkheden creëren om te groeien. Het lijkt ons een zeer gezonde aanpak. Het geeft ons terug vertrouwen dat we er wel zullen geraken ook al kunnen hiervoor geen garanties gegeven worden. De hoofdzaak is dat je als ouder er bewust moet van worden dat het veel langer zal duren dan je voor jezelf had uitgestippeld. Zeer opbeurend vond ik de gedachte van Philip dat elke stap die je als ouder zet de juiste is, ongeacht het moment waarop je deze zet. Achteruit kijken verspilt alleen energie die je beter kan gebruiken om vooruit te werken.

 

Ook al geeft Philip aan om alles rustig te laten bezinken alvorens een volgende afspraak te maken staat het bij het schrijven van onze ervaringen reeds vast dat we op de ingeslagen weg verder willen gaan. We weten niet waar we zullen uitkomen maar het zal ons gezin en onze zoon zeker iets opleveren. Daar zijn we van overtuigd. Daarvoor willen we best wat investeren.

 

“De actieve wijze waarop wij als ouders bij het coachen betrokken worden, heeft ons ook heel wat nieuwe inzichten opgeleverd en een andere kijk op onze zoon. Als ouders zijn we meer dan tevreden met deze oplossing. Philip is een coach met een gedegen ervaring in autisme, een flinke dosis gezond verstand en een praktische aanpak die, stap voor stap tot goede resultaten leidt.”

 

“Zijn sterkste capaciteit vind ik, is dat hij zijn advies afstemt op het geen je op dat moment aankunt, zodat je stap voor stap kan groeien naar een aangenamer leven. Philip is in de letterlijke betekenis van het woord een coach, hij probeert stap voor stap het beste uit uzelf naar boven te halen.”

 

“Je staat open stond voor feedback, dat wil zeggen dat je nog steeds aan jezelf wil werken en je open staat voor de mening van anderen ondanks je vele jaren ervaring. Dit gaf me ook een gevoel van waardering omdat mijn mening en feedback ook telt."

 

“Je houdt ook rekening met de persoonlijkheid en hebt hier voldoende aandacht voor had. Vaak wordt hier toch aan voorbijgegaan en veeleer gefocust op de vereiste competenties. Het persoonlijke stuk is nochtans erg belangrijk. Je goed en veilig voelen in een team is voor mij een van de belangrijkste aspecten van een werkplek. Daar had je zeker aandacht voor. “

 

“Begeleiding bij Philip is heel praktisch georiënteerd , ik word veel gerichter gestuurd en begeleid naar bepaalde doelen toe. Het is een genot om op een praktische manier aan jezelf te kunnen werken. Je merkt veel beter vooruitgang en krijgt handvaten aangeboden om in het dagdagelijkse leven toe te passen. Verder weet Philip heel goed welke richting hij met je uit wil en welke ‘confrontaties’ al kunnen worden aangepakt en welke nog niet.”

 

“Om te beginnen heb ik nog nooit loopbaanbegeleiding aangevraagd en was dit de eerste keer.  Ik ben héél tevreden van onze sessies. Je kan goed luisteren, je hebt een groot inlevingsvermogen en kan een situatie snel doorzien waar andere jaren voor nodig hebben. Graag zou ik jou willen bedanken voor alle handige tips, weetjes en alle andere dingen die hij me de voorbije tijd heeft bijgebracht. Zonder jou zou ik niet zo ver staan.”

 

“Iets wat je verstandig aanpakt en tegelijkertijd met heel je hart doet, doe je goed!
Ervaringvol, deskundig, doordacht, volhouder, in evenwicht, intelligent, begripvol, leergierig, eerlijk, rechtuit,
Het zijn degene die het echt verdienen die bij jou in begeleiding zullen komen."

 

We kunnen als ouders van een zoon die in begeleiding is bij Philip, enkel maar zeggen dat deze begeleiding tot nu toe het meest effectief geweest is en voor personen uit doelgroep ASS de juiste aanpak is. Vooral het gevoel dat men krijgt dat men het door de coaching grotendeels zelf gerealiseerd heeft, werkt stimulerend.

 

Door deze vorm van coaching krijg je als ouder terug de kans om ouder te zijn, en niet langer ouder en therapeut tegelijkertijd. Dit kan ook enkel maar omdat coaching zo realistisch en praktisch is. Vooral voor opgroeiende jongeren en jonge volwassenen is het belangrijk een dergelijke coach te hebben, omdat men hulp en tips van ouders dan nogal eens eerder als bemoeizucht beschouwt dan wel als hulp. Input en feedback van een extern iemand (de coach dus) wordt wel aanvaard, als het uiteraard klikt tussen coach en persoon die begeleid wordt.”

 

“Mijn zoon kreeg op 16-jarige leeftijd de diagnose van autisme. Het was vanaf dat ogenblik een lange lijdensweg en zoektocht om de weg te vinden in alle mogelijke organisaties en diensten die je moet contacteren om informatie te krijgen en om in orde te zijn. Je wordt van hier naar daar en weer terug gestuurd. Wat nog het moeilijkste was, was het meermaals gebrek aan een respectvolle en menswaardige behandeling (van de problematiek) van mijn zoon. Tot we bij Philip terecht kwamen. Hij slaagde er daarenboven in vanaf de eerste afspraak het vertrouwen van mijn zoon te krijgen, wat heel veel is. Hij weet het op de juiste manier aan te pakken, geen rond de pot gedraai, maar wel met veel tact en deskundigheid datgene eruit halen en bespreken wat op dat moment het belangrijkste is. Het blijft niet bij bespreken, op een minimum van tijd is er heel veel gedaan en gebeurd. Daarnaast heeft Philip al verschillende pistes in zijn hoofd voor 'na deze stap' maar alles op zijn tijd en dat is ook het beste. Voor mij als moeder maakt de ankerplek die mijn zoon nu heeft bij Philip een groot verschil. Ik hoef niet meer coach en mama te zijn, ik kan nu weer gewoon mama zijn. Ik word door Philip goed geïnformeerd en bevraagd waar het nodig is. Het gevoel te hebben dat er iemand professioneel naast je zoon staat, hem coacht en bijstuurt waar nodig, is van onschatbare waarde.”

 

“Persoonlijk heb ik het gevoel dat de ‘klik’ er is. Dit is zeer belangrijk voor mij.”

 

“Ik spreek hier enkel over mijn ervaringen met mijn zoon die autisme heeft.Hierbij kan ik dus wel mee delen dat ik met mijn zoon al van instantie naar instantie loop sinds hij 3 maanden is, sinds Philip mijn zoon (en mezelf) met raad en daad bijstaat, beide op een andere manier uiteraard, mijn zoon als coach en mezelf als moeder die haar zoon wil begrijpen en helpen om het leven leefbaar te maken, er enkel maar verbetering is in zijn leef omstandigheden en mijn zoon leert aanvaarden dat hij autisme heeft. Dat leven met autisme ook een leven is, enkel anders.Een moeder van een jongeman met autisme, die Philip heel dankbaar is voor de steun en de hulp om mijn zoon zijn leven leefbaar te maken !”

 

“Ik ben dokter Herman zeer dankbaar dat ze me heeft doorverwezen naar jou.”

 

“Ons eerste gesprek viel voor ons beide voor 100% mee. Het lijkt of je iemand kan doorgronden in een half uur tijd. Ik werd er stil van. Alles wat je zei klopte! Puzzelstukjes die in elkaar paste...je hebt er heel veel ervaring mee dat is me duidelijk. “

 

“Philip Willems geeft al een tijdje auti-coaching aan onze zoon. Deze coaching is zowel gericht op gebied van arbeid alsook op meer concrete steun bieden tijdens een bepaalde fase met emotionele conflicten. Philip heeft niet enkel zicht op de beperkingen in het dagelijkse leven, maar hij schenkt veel aandacht aan de kwaliteiten van de persoon met autisme. Hij bekijkt wat positief is voor onze zoon en waarvoor hij gemotiveerd is. Hij staat stil bij toekomstplannen zoals werk, huisvesting enz. Hij probeert mee na te denken over wat er nodig is om een bepaald doel te bereiken. Hij bekijkt de haalbaarheid.  Plannen worden in de realiteit uitgevoerd, concrete acties zoals kamer opruimen en structureren van de ruimte.

 

Philip heeft respect voor de mening van onze zoon en ons als ouders. Geen enkel "probleem" wordt als belachelijk beschouwd. Philip leert ons als ouders om niet mee te gaan in de soms negatieve gedachten. Hij maakt tijd voor een probleem maar forceert niets. Hij zet er niet de druk op, want daar is onze zoon gevoelig voor.

 

Philip voelt zich niet "superieur" als hulpverlener, niet als iemand die alles weet en voor alles een pasklare oplossing heeft. Dit neemt niet weg dat hij niet op de hoogte is van de behoeften en noden van de persoon met ASS. Hij behandelt onze en ons als ouders niet uit de hoogte. We zitten op dezelfde golflengte.

 

Philip is een zeer bekwaam begeleider. We hebben geluk dat we Philip kennen en door hem begeleid worden.”

 

Mijn job bestaat uit een gedeelte werk dat ik thuis moet doen. Hierin liep ik telkens opnieuw vast. Dit zorgde ervoor dat ik mijn werk niet gedaan kreeg en leek te verdrinken in een berg van werk. Via de huisdokter ben ik doorverwezen naar Philip. Tijdens het eerste gesprek pakte hij mijn moeilijkheden direct aan. De mails vooraf aan mijn gesprek hadden hem al geholpen om een beeld te schetsen van wat er precies mis ging. Via concrete tips kon ik, na het eerste contact, aan de slag. Als ik het even moeilijk had, mocht ik naar Philip mailen en hielp hij me weer verder. Na enkele gesprekken zag ik hoe de tips zijn effect hadden. Ik had nooit gedacht dat iets wat al jaren zo moeilijk liep, kon aangepakt worden. Philip luisterde naar mij, hij stond open voor feedback, hij was eerlijk, efficiënt ... Hij heeft het nooit opgegeven in mij en daar ben ik hem dankbaar voor. Ik heb het werk uiteindelijk wel zelf gedaan en af gekregen. Maar zonder de tips, de visuele aanpak, de bemoedigende woorden ... van Philip was het mij niet gelukt. In het verleden hebben andere mij ook vaak geholpen. Maar ik maakte de transfer naar thuis niet en na enkele weken werd het werk weer een chaos. Philip stelde gerichte vragen, hij liet mij behouden wat goed ging, de systemen die werkte liet hij bestaan. Maar hij pakte dat aan waar het mis ging en stuurde bij indien nodig. Ik ben hiermee enorm geholpen. Met zijn tips kan ik nu verder mijn werk thuis voor mijn job aanpakken. Op zo'n manier dat er ook nog tijd over blijft om tot rust te komen en even niet aan mijn werk te moeten denken. Dit resultaat had ik nooit verwacht. Ik kan nu met een schone lei mijn job verder zetten. Philip dank u wel hiervoor.

 

De problemen van onze dochter zijn nog steeds niet van de baan. …Dit is heel zwaar voor het gezin, niet iedereen heeft begrip voor haar problemen waardoor er veel ruzies zijn en dit geeft dan weer stress en spanningen naar mij als moeder. …Als je dan als moeder tips en raad kunt krijgen van Philip dan ben je toch al wat sterker en als je problemen kunt vertellen aan iemand met ervaring in dat soort zaken is het wel fijn omdat anderen soms en ander gedacht hebben over onze dochter. Ze zeggen soms dat ze vervelend, verwend, stout, bazig, …Elke keer moet je dan opboksen tegen deze commentaren en dan is het wel eens leuk dat je met iemand kunt praten die jou begrijpt en ook het kind begrijpt.”

 

Voor X gaf je veel ruimte voor zelfbepaling, maar tegelijkertijd wist je een goed evenwicht te vinden hierin en sprak je hem ook aan op zijn verantwoordelijkheid. Dat is volgens mij wel blijven hangen bij hem (maar hier heb ik geen duidelijke bevestiging van) en was een zéér belangrijk stuk. Daarnaast werkte je heel concreet, zijn onrealistische ideeën werden niet zomaar verworpen, maar samen met hem bekeken zodat hij zelf tot een meer realistisch idee kwam (naar mijn mening was dat X zijn manier om weerstand te tonen, maar je hebt zijn weerstand op een zeer positieve manier gebruikt). Ik zelf heb ook best wat dingen opgestoken van jouw manier van werken!  Bedankt ook voor het fijne overleg op voorhand en de tijd die je hier voor vrij maakte”